Kuka olen

Synnyin 8.10.1946 Helsingissä. Kävin koulua ja kirjoitin ylioppilaaksi Porvoossa Linnankosken lyseosta. Olen naimisissa laulupedagogi, pastori Leena Laurinkarin kanssa. Perheessämme on neljä aikuista lasta ja neljä lastenlasta. Perheemme elämään on vaikuttanut suuresti 14 ulkomailla vietettyä vuotta. Meillä on taiwanilainen ja saksalainen miniä. Meistä tuli kuopiolaisia vuoden 1995 alussa.

Intohimoni on hahmottaa kokonaisvaltaisesti maailmaa ja toimintaympäristöämme. Tähän liittyy jatkuva opiskelu ja pyrkimys uuteen ja sen ymmärtämiseen.

Niinpä olen suorittanut teologian maisterin tutkinnon 1968, yhteiskuntatieteiden
maisterin tutkinnon 1970, pastoraalitutkinnon 1970, humanististen tieteiden
kandidaatin tutkinnon 1971, valtiotieteiden lisensiaatin tutkinnon 1973 sekä
valtiotieteiden tohtorin tutkinnon 1976 (ultimus tohtori) Helsingin yliopistossa sekä Mag.rer.soc.oec. tutkinnon taloustieteissä 1983 ja Dr.rer.soc.oec. –tutkinnon (taloustieteen tohtori)1986 Wienissä.

Latvian valtion yliopiston taloustieteellinen tiedekunta Riikassa myönsi minulle kunniatohtorin arvon 2012. Minut kutsuttiin European Academy of Sciences & Arts Akatemian viidenneksi suomalaiseksi täysjäseneksi vuonna 2010. Toimin nyttemmin akatemian Suomen delegaation johtajana.

Aiemmin olen toiminut yliopiston assistenttina, vt. apulaisprofessorina ja yliopistolehtorina Helsingin yliopistossa (1969-74), Kuopion yliopistossa yliopiston lehtorina (1974 -1990), Kuopion yliopistossa apulaisprofessorina (1990-1994), professorina vuodesta 1994, sittemmin samassa virassa Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2010 - 2014. Vuosina 1981 - 1994 työskentelin Alexander von Humboldt-säätiön vierailevana tutkijana Nürnbergissä. Lisäksi olen toiminut vierailevana professorina, Suomen akatemian tutkijana, Puolan ja Itävallan valtioiden apurahatutkijana. Olen luennoinut ja luennoin edelleen useissa Keski-Euroopan korkeakouluissa (2019 sosiaalityön etiikasta, sosiaalipolitiikan teoriasta ja yhteisötaloudesta).

Kuopion yliopistossa toimin laitosjohtajana vuoteen 2010 asti, yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden dekaanina vuosina 1997 - 1999, vammaistutkimusyksikön perustajana ja johtajana vuosina 1992 - 2014. Tähän mennessä olen ohjannut 66 väitöskirjaa. Lisäksi olen toiminut tieteellisten julkaisusarjojen vastaavana toimittaja Kuopiossa ja Saksassa.

Kuopion yliopiston dosentti olen ollut vuodesta 1977 lähtien ja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan dosentti vuodesta 1981 lähtien.

Tutkimusintressini ja -toimintani ovat kohdentuneet ensisijaisesti sosiaalipolitiikan eri lohkoille: viime vuosina erityisesti koulutuspolitiikkaan, asuntopolitiikkaan, sosiaaliturvapolitiikkaan, terveyspolitikkaan, vammaisuuden tutkimukseen, hyvinvointipolitiikkaan ja yhteisötalouteen/osuustoimintaan.

Ensimmäinen väitöskirjani (Helsinki) käsitteli normatiivisen organisaation (kirkon) päätöksentekoa (1976), toinen (Wien 1986) osuustoiminnan luottamushenkilöitä ja heidän arvojaan päätöksenteossa. Erityisesti olen kiinnostunut edelleen kirkon hallinnosta ja päätöksenteosta, diakoniasta, jäsenten arvoista ja asenteista. Tutkimustyöni ohella olen vuosikymmenien ajalla ollut kirkon vapaaehtoistyössä mukana, myös päätöksenteossa luottamushenkilönä. Aihealueelta olen julkaissut artikkeleita ja tutkimusraportteja. Useimmat julkaisuni ovat ilmestyneet saksalaisella kielialueella. Julkaisuja minulla on n. 290.

Harrastuksiani ovat kirjoittaminen, ajankohtaisten asioiden
pohdiskelu, luottamustehtävien hoitaminen ja poliittinen historia.

Olen jo pitkään suunnitellut kirjoittavani kirjan otsikolla: Kirjeitä pojilleni.